"Γερμανική αλληλεγγύη", τέλος. (Γράφει ο Γιάννης Τσιανάκας)

 Η Γερμανία λοιπόν, κλείνει με τον τσαμπούκα του ισχυρού από τη Δευτέρα και για έξι μήνες τα σύνορα καταργώντας μονομερώς τη Συνθήκη Σένγκεν.

Η Ολλανδία, προχωρά ακόμη σε πιο αυστηρά μέτρα για όσους ζητούν άσυλο, ακολουθώντας τους γείτονές της.
Η Δανία έχει από καιρό επιβάλει μονομερώς διασυνοριακούς ελέγχους, ενώ η Σουηδία δίνει μπόνους 34.000 ευρώ σε όποιον μετανάστη φύγει άμεσα από τη χώρα.
Εάν η Γερμανία κλείσει ή δημιουργήσει περιστρεφόμενες πόρτες για τους μετανάστες απευθείας στα σύνορά της, πρέπει να αναμένεται ένα φαινόμενο ντόμινο που θα φτάσει μέχρι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ,δηλαδή στη χώρα μας.
Και φυσικά η Ελλάδα θα σηκώσει μεγάλο φορτίο.
Αν η Γερμανία αγνοεί το ενωσιακό δίκαιο της Ε.Ε, το τίμημα θα ειναι υψηλό: τότε ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει.
Για την αντιμετώπιση ενός όντως σοβαρού προβλήματος, για το οποίο υποτίθεται όμως είχε βρεθεί μια κοινή λύση τον περασμένο Απρίλιο με την υιοθέτηση από τους 27 του Συμφώνου για τη Μετανάστευση. Ενα Σύμφωνο που με τα καλά του και τα κακά του, προέβλεπε πάντως από κοινού αποφάσεις και την ισοκατανομή των μεταναστών με δίκαιο τρόπο σε όλες τις χώρες.
Τώρα όμως που η "χώρα πρότυπο" της Ε.Ε, η Γερμανία, αποφασίζει μόνη της χωρίς να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών της ΕΕ, η κάθε χώρα δικαιούται να κάνει ό,τι θέλει για το θέμα.
Στέλνοντας τους παράτυπους μετανάστες σε στρατόπεδα στην Αλβανία, όπως επιδιώκει η Ιταλία ή στο Ουζμπεκιστάν τους Αφγανούς, όπως σχεδιάζει να προτείνει ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς κατά την αυριανή επίσκεψή του στην Τασκένδη.
Δυστυχώς, η απογοητευτική εμπειρία των τελευταίων ετών μας λέει ότι δεν θα υπάρξει γρήγορη και κυρίως,δίκαιη λύση. Εάν η Ευρώπη θέλει να αντιμετωπίσει τη ρίζα του προβλήματος, δεν αρκεί η εισαγωγή αποτελεσματικών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Οι χώρες διέλευσης, και κυρίως οι χώρες προέλευσης των προσφύγων, πρέπει να αποτελούν μέρος της λύσης.
Επισης από την προσεχή Δευτέρα θα γίνεται έλεγχος στα ταξιδιωτικά έγγραφα όσων ταξιδεύουν στη Γερμανία με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τρένο από πέντε γειτονικές "χώρες Σένγκεν": Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Δανία. Παρεμφερείς έλεγχοι γίνονται ήδη στα σύνορα με Πολωνία, Τσεχία, Ελβετία και Αυστρία.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής γερμανικές εκτιμήσεις οι έλεγχοι θα διαρκέσουν κατ' αρχήν έξι μήνες και ενδέχεται να παραταθούν για περίοδο έως δύο ετών "εφόσον συντρέχει συγκεκριμένη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας".
Η Γερμανία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και μοιράζεται κοινά σύνορα με εννέα χώρες.
Ήδη ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την επιβολή συνοριακών ελέγχων και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε επείγουσες διαβουλεύσεις με τις χώρες που επηρεάζονται αρνητικά.
Στην Αυστρία δε, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τους μετανάστες που δεν γίνονται δεκτοί στη Γερμανία.
"Αυτός είναι ο νόμος, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης" ξεκαθαρίζει ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ στην εφημερίδα Bild, ενώ ο Ούγγρος Ορμπάν σκωπτικά τον "καλωσόρισε" στο κλαμπ,!
Η κίνηση αυτή θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και παρόμοιες πρακτικές από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία όπου κυβερνώντα ή συγκυβερνώντα κόμματα ακολουθούν περιοριστική πολιτική στο μεταναστευτικό.
Η αναζήτηση "μεταρρυθμίσεων" για μία κοινή μεταναστευτική πολιτική θα δώσει τη θέση της στην αληθινή πολιτική διάσταση και εφαρμογή, δηλαδή στις πολιτικές επιλογές, της επικράτηση των εθνικών συμφερόντων.
Το μεταναστευτικό πογκρομ ξεκινά λίγο καιρό μετά τις Γερμανικές εκλογές και την επικράτηση της ακροδεξιάς στην Γερμανία.
"Οργή επικρατεί στην Ελλάδα για τους ελέγχους στα γερμανικά σύνορα".
Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται εκτενώς στις ελληνικές αντιδράσεις στους ελέγχους στα γερμανικά σύνορα.
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε σε ολόκληρη την Ευρώπη η απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της. Και ιδίως στην Ελλάδα η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί "εδώ και μέρες το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί τα ελληνικά μέσα, με τους Έλληνες να είναι οργισμένοι με την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης", όπως γράφει το FOCUS Online.
"Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξή του πως η απάντηση της Ευρώπης στο πρόβλημα της μετανάστευσης δεν μπορεί να είναι η μονομερής παραβίαση του Σένγκεν .
Ο Μητσοτάκης υπενθύμισε επιπλέον στο Βερολίνο πως η Ελλάδα δεν προτίθεται να σηκώσει το βάρος των – κατά την άποψή του – λανθασμένων αποφάσεων της γερμανικής κυβέρνησης.
Εξάλλου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκρυψε ποτέ την πεποίθηση πως οι υψηλές κοινωνικές παροχές στη Γερμανία αποτελούν παράγοντα έλξης για τους μετανάστες".
Η απάντηση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό δεν μπορεί να είναι η μονομερής παραβίαση του Σένγκεν.
Ένα de facto κλείσιμο των συνόρων στον χώρο Σένγκεν "φοβίζει και την Ελλάδα, μιας και, παρ' ότι οι Έλληνες δεν μοιράζονται χερσαία σύνορα με τη Γερμανία, οι πιο εντατικοί έλεγχοι στα γερμανικά αεροδρόμια θα ζημιώσουν οικονομικά και την ελληνική αεροπορία" συνεχίζει το FOCUS.
"Από τους συνήθεις, καλά πληροφορημένους κύκλους του, διέρρευσε επίσης η πληροφορία πως η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει την Ελλάδα να κρατήσει τους πρόσφυγες, προσφέροντας ως αντάλλαγμα γενναιόδωρα χρηματικά ποσά!
Ήδη τον περασμένο Νοέμβριο ο καγκελάριος Σολτς υποσχέθηκε στον Μητσοτάκη στο Βερολίνο ότι θα δοθούν κι άλλα κονδύλια για τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
"Πρόκειται για μία κίνηση την οποία οι Έλληνες βλέπουν ως απελπισμένη προσπάθεια να ανακουφιστεί η Γερμανία, ακυρώνοντας όμως ταυτοχρόνως de facto τη συμφωνία της ΕΕ για το άσυλο.
Κατά την ελληνική οπτική το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος είναι αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων – και όχι το κλείσιμο των συνόρων μεμονωμένων κρατών εντός της ΕΕ".
Όλα αυτά, δε, όταν μόλις εφέτος την Άνοιξη εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από διελκυστίνδα διαβουλεύσεων, το νέο "Σύμφωνο της ΕΕ" για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Τι άλλαξε από τον Απρίλιο έως σήμερα;
Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία, με χαρακτηριστικότερη την επικράτησή της στις τοπικές εκλογές της Θουριγγίας και της Σαξονίας, με τον θρίαμβο της AfD και τους τριγμούς που αυτή δημιουργεί για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, ενόψει και των Ομοσπονδιακών εκλογών σε ένα χρόνο.
Αν και αντίστοιχες πολιτικές τάσεις, ενίσχυσης της ακροδεξιάς, παρατηρούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με έναυσμα το μεταναστευτικό, η Γερμανία είναι η πρώτη που προχωρά σε μία "μεμονωμένη κίνηση" ουσιαστικής κατάργησης της Σένγκεν, μαρτυρώντας την αγωνία της κυβέρνησης έναντι των δυνητικών πολιτικών εξελίξεων αλλά και της δυσφορίας που έχουν προκαλέσει στο εγχώριο κοινό τα φαινόμενα έξαρσης βίας εκ μέρους ακραίων ισλαμιστικών ομάδων στη Γερμανία και αλλού στην Ευρώπη.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως, αντικατοπτρίζονται και οι προτεραιότητες της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία σπεύδει να αυστηροποιήσει το καθεστώς ελέγχων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κίνηση σε χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα.
Μία χώρα η οποία αν και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα το 2020 ως προς τη φύλαξη των συνόρων της, παρά ταύτα αδυνατεί υπό τις παρούσες οικονομικές και λοιπές συνθήκες να φιλοξενήσει έναν μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών. Ιδίως μετά τη σαφή υποβάθμιση του ρόλου της Frontex και της δράσης της στο Ανατολικό Αιγαίο.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η σπασμωδική αντίδραση της Γερμανίας στα προβλήματα που συνοδεύουν το μεταναστευτικό, στο οποίο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο η ίδια επί διακυβέρνησης Μέρκελ και στην άνοδο της ακροδεξιάς στα εδάφη της, αποτελούν μέτρο και για τη σοβαρότητά της ως ευρωπαϊκού κράτους.
Στον βωμό της πολιτικής κυριαρχίας θυσιάζεται η δήθεν "ευρωπαϊκή ενότητα", επιβαρύνονται τα κράτη πρώτης υποδοχής και τίθεται στο περιθώριο η τύχη της ίδιας της ΕΕ...

Πηγή: radiomax.gr
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου